Blog

Manieren om water te zuiveren

In Nederland is er een strenge wet- en regelgeving rondom drinkwater. In vergelijking met andere landen is de kwaliteit van het Nederlandse kraanwater erg goed. Toch is er wel degelijk verschil tussen hard en zacht water in Nederland. In dit artikel bespreken we hoe je dit precies kunt aanpakken.

Waterontharder

Je kan een waterontharder aanschaffen. In normaal kraanwater in Nederland zit kalk,bij grote hoeveelheden kalk ontstaat er kalkaanslag in je leidingen en apparaten. Dit wordt ook wel hard water genoemd. Kalk in water is niet per se iets negatiefs, want het is eigenlijk erg goed voor je gezondheid. Ook leidt veel kalk tot een hoger energieverbruik en er zijn grotere hoeveelheden wasmiddel nodig om kleding schoon te krijgen. Kalk kan tevens een zogenaamde kalksluier op natuursteen zoals marmer veroorzaken in de badkamer, en hard water is ook voor een eczeemgevoelige huid minder fijn. Ook vinden veel mensen de smaak van hard water minder lekker dan de smaak van zacht water. Met een waterontharder kan je dit probleem dus oplossen en je water zuiveren en ontharden. Naast het produceren van zacht water heeft een waterontharder nog vele andere voordelen zoals zachtere kleding en minder kalkaanslag in de leidingen. 

Filterkannen

Een waterontharder klinkt heel goed maar er hangt natuurlijk wel een flink prijskaartje aan wat niet voor iedereen een betaalbare optie is. Ook filtert een waterontharder alleen op magnesium en kalk. Daarom heb je gelukkig ook nog andere alternatieven zoals filterkannen. Dit is een eenvoudige en goedkope manier om water te filteren. Het is echter wel minder effectief dan een waterontharder. Filterresultaten verschillen en het water wordt niet 100% gefilterd. Medicijnresten worden er bijvoorbeeld niet altijd goed uitgefilterd en pesticiden ook niet volledig.

Waarom ontharden en filteren?

Maar waarom zou je nou al die moeite doen om je water te ontharden en filteren? Zoals eerder aangegeven, heeft kalk in het water meerdere nadelen. Voorbeelden hiervan zijn: het is slechter voor de (gevoelige) huid, het zorgt voor kalkaanslag en is slecht voor de waterleidingen. In ons kraanwater zit, ondanks de strenge regels, nog steeds vuil zoals zand, fluoride, kalk, chloor, metaal en verf. Alle bacteriën, virussen, medicijnresten en bestrijdingsmiddelen worden er ook niet uit gefilterd. Na het lezen van deze informatie die je misschien eerst niet wist, is het wel een goede optie om je water te filteren.