Blog

Hoe kan ik hout recyclen?

Bij een verbouwing of verhuizing kan het gebeuren dat er grote hoeveelheden hout overblijven waar je op het eerste gezicht niks mee kunt. Zomaar bij het andere afval gooien is zonde. Het is duurzaam materiaal dat je voor duizend-en-één dingen kunt gebruiken. Anno nu recyclen we als ons hout.

Professionele recycling

Ben je niet zo’n knutselaar, dan is het een kwestie van een houtcontainer huren om al het houtafval in te doen. Vervolgens wordt het door professionals omgezet in nieuw, bruikbaar bouwmateriaal voor talloze gebruiksvoorwerpen. Op die manier ga je duurzaam om met overbodige spullen. Doe dit ook met andere materialen zoals papier en karton, plastic, glas, steen en/of gruis, metaal, afgedankte elektrische apparaten en je ziet dat er nog maar weinig zogenaamd ‘gemengd’ afval overblijft.

Pallets uit elkaar halen

Pallets worden vaak gerecycled door deze op te stapelen en er een loungeset van te maken. Leuk, maar wanneer je ze uit elkaar haalt, ontstaan er meer mogelijkheden. Je kunt er unieke tafels, bankjes en boekenkasten van maken. Of kleine objecten zoals snijplanken of fotolijsten. Als je op Pinterest of YouTube het woord pallets intikt, zie je dat sommige creatievelingen er hele schuren of zelfs tiny houses van maken. Op datzelfde YouTube staan trucs om pallets uit elkaar te halen zonder dat het hout barst.

Schuren en lakken

Het hout van de pallets en ander hout dat je over hebt, oogt ruw en zit vol splinters. Schuren doet wonderen, en wanneer je je nieuwe meubel daarna voorziet van een laag blanke lak of zonnebloemolie komt de warme uitstraling van dit natuurlijke materiaal helemaal tot zijn recht. Een mengsel van beide vloeistoffen werkt ook prima. De nadruk komt op de nerven en kwasten te liggen. Houten meubels zijn ook nog eens trendy!

Dus: sowieso recyclen!

Je kunt van hout dus accessoires of (tuin)meubels maken of het op een professionele manier laten afvoeren. Ben je geen hobbyist, dan is er de andere optie. Recyclen doen we sowieso! Het is een kleine moeite om bij te dragen aan een betere planeet, waar we minder afval creëren en zo veel mogelijk materialen hergebruiken.